You are currently viewing Žena zmaj

Žena zmaj

Mlada žena od 60 kg ide na pijacu sa bebom od 4, 5 meseci. Vraća se sa punim kesama koje prebacuje u dečju kolevku koja je deo kolica. Skida sama kolevku sa konstrukcije kolica koja je i bez bebe teška, a kamoli sa bebom od 6-8 kg. Sa sve kolevkom punom kesa sa pijace i bebom penje se nekoliko stepenika ka drugom spratu zgrade gde živi. Nakon petog stepenika nailazi komšija i ponudi joj pomoć, da joj kolevku prenese do stana, a ona odlučno odbija uz reči: „Neee, hvala ti puno, navikla sam da sama nosim.“

Ova žena od 60 kg koja vuče pretešku kolevku i odbija pomoć sam ja od pre oko tri godine, kada je moj sin bio beba. Ista ta žena nekoliko meseci kasnije na svojoj edukaciji za psihološkog savetnika sa svojom grupom kolega shvata da i nije morala da odbija pomoć komšije. Shvata da možda i ne bi bilo tako strašno da je prihvatila pomoć, a da komšiji možda i ne bi bilo toliko neprijatno kao što je mislila.

Kako je došlo do toga da ova mlada žena odbija pomoć? Hajde da vidimo….

Ovako…svi mi u sebi nosimo i mušku i žesku energiju, ali se nekada desi da tokom odrastanja potisnemo jednu od njih, pri čemu ova druga značajno dominira. Mlada žena iz gornjeg primera je, očigledno, malo više potisnula svoju žensku energiju. Sve te dame koje se nekad i na ponašaju kao „prave dame“ nose u sebi više muške energije, odnosno principa, nego ženskog principa.

Da se razumemo, ne favorizujemo ni jedan princip jer su oba podjednako važna za jedno zdravo funkcionisanje, iako će možda jedan od njih biti malo više izražen u odnosu na drugi. Oba pola imaju u sebi oba ova principa, ali uglavnom je jedan od njih izraženiji u odnosu na drugi. Ovo i nije nužno loše, dokle god i drugom principu dopuštamo da izađe na površinu nekad. Međutim, kada potpuno potisnemo jedan od principa, naše ponašanje će dolaziti iz suprotnog. Evo kako izgledaju žene sa izraženim muškim principom…

To su uglavnom one žene koje nekad nazivamo „Žena zmaj“ jer je ta sposobna i da radi svoj posao i da volontira u nekom udruženju i da sama kreči sobu, da založi kotao, pomera nameštaj i da kuva, brine o deci, sama ih okupa, spremi ih za školu, pa, ako muž nije tu, naravno da će i sama da cepa drva kada nestanu, jer ne može da čeka njega da to uradi. Naravno, dobro je znati pobrinuti se za sebe kada ste sami, kada nemate nikoga. Međutim, ako živite u zajednici sa partnerom, ili nekom drugom osobom, ovo i nije baš funkcionalno. Dobro je biti „jaka žena“, ali se to ne mora uvek. U redu je nekad pokazati i nežniju stranu i prihvatiti pomoć.

Suprotno od toga, kada potisnu tu mušku energiju, odnosno muški princip, dame su uglavnom previše nežne, često se oslanjajući na druge, obično svoje „jače polovine“. Štaviše, toliko im se nekad potčine, ne samo finansijski već i po pitanju svakodnevnog funkcionisanja, da to podseća na zavisni tip ličnosti koji se “lepi” za drugoga ko ih “vuče” kroz život.

Ono što je još karakteristično za ženski princip jeste to da nam on pomaže da se povežemo sa svojim osećanjima ( da ih prepoznajemo i ispoljavamo na zdrav način). Već vam je jasno da mnogi muškarci beže od ženskog prinicpa u sebi jer su prosto tako odgajani. Ali, za utehu njima, ima i žena koje potiskuju ženski princip, eto. 😊

Vidno je da neki muškarci češće vole da ispoljavaju svoj muški deo, tj. energiju, ali je važno shvatiti da ih ispoljavanje ženskog principa ne čini manje muškim. Kada odu u drugu krajnost pa se oslone na svoj ženski princip, potiskujući muški, onda vidimo muškarce koji su takođe nežni i saosećajni, „porodični tipovi“, ali često i nepreduzimljivi. Odlično idu u paru sa ženama koje su potisnule svoj ženski princip, pa tako „puštaju“ te svoje partnerke da preduzimaju akciju umesto njih, izdržavaju porodicu, brinu se o domaćinstvu, računima, pozivaju majstore i ostalo.

Šta jedna „žena zmaj“ treba da uradi? Da dopusti svojoj ženskoj energiji da dođe i ona do izražaja. Ovo opet ne znači gašenje muške energije, već balans između ta dva principa. Za pohvalu je to što je ova dama sposobna da cepa drva, ali to ne mora da radi sama, već da prepusti svom partneru. Na kraju krajeva, priroda je i sama uredila da muški pol bude i fizički jači, kako bi se pobrinuo i za drva i za štošta još. 😊 Ova žena treba dopustiti i proboj svih emocija, da oseća svaku od njih, bez bežanja od istih, što neretko i radi.

Šta jedan „alfa“ muškarac treba da radi? Pa, isto kao i “žena zmaj”, da dopusti svom ženskom principu da i on dobije svojih „5 minuta“. Muškarac nije manje muško ako svojoj ženi govori koliko je voli. Nije manje muško i ako neguje svoju kožu na licu, nije manje muško ni ako pomazi svoje dete i govori mu kako ga voli i kako je ponosan na njega (čak iako je muško dete 😊 )… takav muškarac je u skladu sa obe svoje strane, sa obe svoje energije, i muškom i ženskom, a to je neophodno za zdravo funkcionisanje.

Dakle, drage dame, spustite svoje sekire i dragi muškarci, pomilujte svoju damu i nežnim rečima uz obrok koji ste joj pripremili, pa makar to bila i supica iz kesice i kuvana jaja. 😊